Afval Emmen | Ons werk | The Stardusters

GEMEENTE EMMEN

DOOR NU NOG BETER ONS AFVAL TE SCHEIDEN.

Emmen is een grote gemeente in Drenthe.

En heeft ruim 100.000 inwoners. Emmen wordt ook wel de open, groene stad genoemd en heeft als bijnaam de Vlinderstad. Emmen koos voor diftar op basis van ophaalfrequentie. Dit betekent in grote lijnen; des te vaker je restafval aanbiedt, des te meer je betaalt voor verwerking hiervan. Dit betekende dat het belangrijk was om de inwoners van de gemeente Emmen bewuster om te leren gaan met hun afval. Want wanneer je beter je afval scheidt, heb je minder afval en betaal je dus uiteindelijk minder. Het diftar systeem werd op 1 januari 2022 ingevoerd.

Strategie & Inzicht

In opdracht van gemeente Emmen heeft Pixiedust een totaal aanpak ontwikkeld met een positieve insteek en een persoonlijke benadering om het gedrag van mensen te beïnvloeden om hun afval nog beter te scheiden. We hebben gekozen voor een integrale aanpak van 3 fases: Fase 1 is de ijsbreker. De gespreksopener. Een campagne om ‘de toon’ te zetten met introductie van de nieuwe huisstijl en beeldmerk. Fase 2 is de verdieping. De wijk in. Met lokale Emmenaren en we gaan naar de scholen. Kennis + gedrag. Fase 3 is de accelerator. Uitleg diftar. Beïnvloeding gedrag. De motivator om grote vooruitgang te boeken. Kortom, gesprek openen, verdiepen en versnellen.

Concept

We hebben gekozen vanuit ons model om de bewoners persoonlijk aan te spreken. Op een positieve manier: ‘Trots op Emmen en trots op de wijk’. Dit creëert saamhorigheid en betrokkenheid om er samen iets van te maken. Hoe dichter bij huis, des te betrokkener zijn mensen. Jong of oud. Het creatieve paraplu concept waarvoor gekozen is; Samen verduurzamen. Door nu nog beter afval te gaan scheiden. Met specifieke (sub)campagnes waarbij we ‘what’s in it for me’ communiceren. Mijn afval scheiden is beter voor het milieu en onze portemonnee! Om deze campagne zo goed mogelijk te activeren is er gebruik gemaakt van een geïntegreerde campagne met onder andere speciale huis aan huis kranten, social media campagnes, advertenties, abri’s, animaties, posts, bestickering wagenpark, opmaak campagnewebsite, etc.

Resultaat

Na de invoering van diftar per 1 januari 2022 is het accent van de campagne verschoven naar de kwaliteit van het gescheiden afval. En starten we met het communiceren van de positieve resultaten. Al met al heeft de campagne een positieve verandering in het gedrag van de inwoners doen ontstaan: beter gescheiden afval en een daling van 40% in het aanbod restafval in Q1 2022.

Wil je net als Gemeente Emmen een impactvolle campagne met resultaat? Kijk bij onze pakketten naar de mogelijkheden.

MEER OVER PAKKETTEN

MEER CASES UIT DE BRANCHE

© THE STARDUSTERS 2024