Design programma's anno nu | Graphic design | The Stardusters

DESIGN PROGRAMMA’S
ANNO NU

woensdag 25 januari 2023

Bij The Stardusters zijn we dagelijks druk bezig met het ontwikkelen van Beeldtalen en het uitwerken van campagne concepten- en middelen. Hiervoor maken veel creatieve bureaus, waaronder wij, gebruik van design programma’s uit de Adobe Creative Cloud. In deze blog laten we je nader kennis maken met deze programma’s en bijbehorende functionaliteiten.

Photoshop.

Wat ons betreft hét meest veelzijdige design programma voor het bewerken van fotografie. Foto’s bestaan uit een raster van pixels. Photoshop is oorspronkelijk dan ook ontwikkeld voor maken, bewerken en retoucheren van elk type rasterafbeelding. Sindsdien heeft Photoshop een volledige reeks tools ontwikkeld waarmee gebruikers de mooiste visuals kunnen creëren. Designers en fotografen gebruiken het om hun beelden aan te passen en te transformeren met behulp van verschillende kleur en belichting tools. Beelden snel bewerken, retoucheren of er een collage van maken. Met de vele bewerking tools laat je elk beeld precies zo uitzien als jij dat wilt. Je kunt beelden met grafische elementen, effecten en kleuren combineren om iets geheel nieuws te maken, maar je kunt ook tekenen, schilderen met digitale penselen die als ‘net echt’ werken!

Meest voorkomende toepassingen
Beeldbewerking van fotografie, speciale visuele effecten, web & motion graphics, user interface design en digital imaging.

Meest voorkomende bestandstypen
.psd, .jpg, .png en .pdf.

Illustrator.

In Adobe Illustrator ga je aan de slag met simpele basisvormen, zogenaamde vectoren. Met het vormgereedschap teken je deze vectorvormen. Zo kun je geometrische vormen kunnen aan andere contouren toevoegen, of ze verplaatsen, een nieuwe vorm geven of schalen waar nodig. Ook kun je zelf lettertypes manipuleren door hun gewicht, breedte of schuinte aan te passen. Alles wat in Illustrator is ontworpen, kan worden geschaald van heel kleine uitingen tot gigantische items, zonder daarbij iets van kwaliteit te verliezen. Een ontwerp of logo dat in Illustrator is ontworpen, is van precies dezelfde kwaliteit op een visitekaartje als op een abri.

Meest voorkomende toepassingen
Logo- en iconen ontwerp, infographics en lijntekeningen.

Meest voorkomende bestandstypen
.ai, .eps, .pdf en .svg.

InDesign.

Ontwikkeld voor de desktop publishing-markt en veelal ingezet voor het digitaal opmaken van communicatiemiddelen bestaande uit grote hoeveelheden tekst. Denk daarbij aan brochures, magazines, boeken of een poster. Met InDesign kun je ook gemakkelijk zogenaamde stramienpagina’s instellen, zodat pagina-ontwerpen direct in het hele document worden samengevoegd. Pagina’s worden dan automatisch  voor je genummerd en kunnen eenvoudig opnieuw worden aangepast. Hetzelfde geldt voor kop- of voetteksten. Voorkomt een hoop kopiëren-plakken en daarmee veel tijd! Al met al bestaan er ontzettend veel tools binnen InDesign. Zo kun je teksten in verschillende kolommen zetten en de stijl van teksten eenvoudig aanpassen. Ook kun je eenvoudig vanuit andere designprogramma’s bewerkte Photoshop-beelden en vectoren toevoegen.

Meest voorkomende toepassingen
Digitale opmaak van documenten van 1 of meerdere pagina’s, veelal voor drukwerk maar ook digitale communicatie-uitingen. Documenten waarbij stramienen de designer een handje kunnen helpen.

Meest voorkomende bestandstypen
.indd, .pdf, .jpg en .png.

Premiere Pro.

Met stip de no. 1 tool voor het monteren en bewerken van video-opnames. Werk eenvoudig met verschillende camera-indelingen voor elk type project en importeer opnames geschoten met je mobiele telefoon, Go Pro of een professionele camera voor opnames in 4K. In Premiere Pro stel je een video samen door geïmporteerde clips achter elkaar (op de manier waarop jou dat wenst) te monteren. Zo zet je zelf films, muziekclips of YouTube-videos in elkaar. Tot een bepaald niveau kun je ook nog een variatie aan visuele effecten, teksten (zoals ondertiteling) en spannende beeldovergangen toevoegen aan jouw video’s. Je kunt zelfs de kleuren en audio uit jouw opnames aanpassen indien nodig. Premiere Pro is daarmee een echte totaaloplossing. Je kunt naar hartenlust videomateriaal importeren, monteren, titels toevoegen, het geluid bewerken en nog veel meer. Zo ga je zeker weet een fantastisch eindproduct kunnen exporteren.

Meest voorkomende toepassingen
Montage van video-opnames en ondertiteling aan (bestaande) video’s toevoegen.

Meest voorkomende bestandstypen
.mp4, .mpeg, .mov en .avi.

After Effects.

Software met de focus op het aanbrengen van effecten. Zo uitgebreid als jij dat wilt. Waar we van Premiere Pro gebruik maken voor het monteren van video’s, is After Effects een betere optie als je uitgebreid aan de slag wilt gaan met animaties, effecten, leuke overgangen en andere ‘special effects’. Met After Effects maak je imposante scenes simpelweg nog indrukwekkender. Je kunt een breed scala aan visuele effecten en bewegende beelden toevoegen aan een bestaande uiting. Of je laat je tekst met een animatie tot leven komen. Met behulp van zogenaamde keyframes zet je in After Effects heel eenvoudig alles in beweging.

Meest voorkomende toepassingen
Ontwikkeling van animaties en voor toevoegen van visuele of geluidseffecten aan bestaande video’s.

Meest voorkomende bestandstypen
.aepx, .aep en .aet.

Heb je jouw merkverhaal en beeldtaal al helemaal op orde? Kan jouw merk wel een imagoboost gebruiken of ben je startend en wil je jouw verhaal met de wereld delen?  Wij denken met je mee over merkcampagnes en productcampagnes of denken een campagne uit die gericht is op een lifestyle benadering van jouw merk. Uiteraard verzorgen we ook de opmaak van alle bijpassende communicatie-uitingen voor je. Bekijk de mogelijkheden direct via de link.

© THE STARDUSTERS 2024