De theorie achter het gebruik van kleuren | Communicatie | Tips & Tricks

DE THEORIE ACHTER
HET GEBRUIK VAN KLEUR

donderdag 27 oktober 2022

Welke kleuren gebruik je in de huisstijl van jouw merk? Welke kleuren zet je in voor een in het oog springende on- of offline campagne? Zaken om goed bij stil te staan als jij met jouw dienst of product echt impact wil maken! Op het moment dat de ontvanger van jouw boodschap een bepaalde kleur ziet, wordt er direct een signaal naar het brein gestuurd. Nadat het brein deze informatie bliksemsnel heeft verwerkt, velt de ontvanger een oordeel over wat hij of zij ziet. Of er wordt interesse gewekt, maar bij een kleur met een niet passende betekenis, kan dit ook leiden tot een onaangename reactie zoals verveling. 

Hoe gebruik je kleur?

Door strategisch gebruik te maken van bepaalde kleuren in jouw communicatie-uitingen, vertel je de ontvanger precies waar je wil dat zij op focussen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van complementaire kleuren, dan creëer je een shockeffect bij de ontvanger. Door gebruik te maken van gelijksoortige kleuren, veroorzaak je juist een effect van rust. Met die informatie in het achterhoofd, kan kleurkeuze de effectiviteit van een campagne beïnvloeden, zeker als het om conversies gaat. Hieronder nemen wij vijf van de meest gebruikte kleuren in de wereld van reclame, onder de loep. We bespreken de daaraan gekoppelde emoties en eigenschappen van de kleuren zelf.

Groen voor rust, natuur en gezondheid.

Groen is veelzijdig. Een warme, uitnodigende en rustgevende kleur, die klanten een aangenaam gevoel geeft. Daarnaast promoot het gezondheid en linkt men het onbewust aan de natuur en het milieu. Nog onbewuster: omdat groen de ’traditionele’ kleur van briefgeld is, komen gevoelens van mogelijke rijkdom vaak bij de doelgroep op. Zo speel je als merk onbewust in op onbewuste menselijke oerverlangens: succes, macht en rijkdom.

Geel voor aandacht, blijheid en zelfvertrouwen.

Geel geeft kracht en eist als primaire kleur echt de aandacht van jouw doelgroep. Het gebruik van geel geeft een hoge mate van zelfvertrouwen aan, dat je weet dat jouw dienst of product doet wat het moet doen, wat je de doelgroep belooft. Geel is ook een kleur die vooral jongeren aanspreekt en blijheid, enthousiasme en creativiteit uitstraalt.

Paars voor elegantie en schoonheid.

Paars is koninklijk en wordt dan ook vaak ingezet door merken met een elegante of prestigieuze touch. Elegantie is de enige schoonheid die nooit zou vervagen. Toch zie je de kleur paars ook veel voorkomen bij schoonheid gerelateerde merken of diensten.

Blauw voor geloofwaardigheid en veiligheid.

Blauw: de meest populaire kleur onder mannen. Wil jij graag als geloofwaardig en cool merk gezien worden, dan zit je met blauw helemaal goed. De kleur wordt geassocieerd met sereniteit, betrouwbaarheid, intelligentie en een gevoel van veiligheid. Wist je dat het zelfs de productiviteit kan stimuleren?

Rood voor kracht, passie en urgentie.

Rood is absoluut de kleur van kracht. Een kleur die de aandacht trekt en deze ook heel goed kan behouden. Mede daardoor is het ook overduidelijk de meest populaire kleur in marketing. De kleur rood creëert een gevoel van urgentie, bijvoorbeeld erg handig wanneer je een actie of aanbieding wilt communiceren. Daarnaast stimuleert de kleur ook gevoelens van trek en stimuleert het onze lichamen fysiek. Zo staat de kleur ook verbonden aan beweging, passie en opwinding.

Wil jij jouw doelgroep ook beter kunnen overtuigen? Misschien is een upgrade van jouw huisstijl wel de oplossing. Of laat ons meedenken over een in een oog springende merk- of productcampagne. Bekijk de mogelijkheden hier direct!

© THE STARDUSTERS 2024